Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Fehérgyarmat


Árvizi emlékmű


4900 Fehérgyarmat, Kossuth tér

        Árvizi emlékmű

 

A református templom előtti parkrészen található az 1970-es Tisza-Szamosközi árvizet idéző emlékmű. Az emlékművet két évvel az árvizet követően Szomor László alkotta a Hazafias Népfront Országos Tanácsa, az Országos Vízügyi Hivatal, és a Szabolcs-Szatmár Megyei Tanács megbízásából. Hatalmas a mérete, de a körülötte lévő fenyőfák eltakarják a kíváncsi szemek elől.
Az emlékművet egy hatalmas talapzaton álló függőleges és egy vízszintes ,,kőtest” alkotja. A függőleges téglatesten egy hármas osztású dombormű látható. Az alsó dombormű az árvíz keltette feszültséget, ijedelmet ábrázolja. A bajban lévő nőalak, kezében a gyermekkel, ijedt arccal nézi a csónakot irányító fiatal férfit. 
A középső ábra a védekezésről szól. A homokzsákokat pakoló férfialakokat látjuk munka közben. Olyanok, mintha Rákóczi kuruc katonái lennének, ha nem lenne ott a modern kort jelképező emelőszerkezet.
A harmadik ,,kép” az újjáépítésnek nyújt maradandó emléket. A kor politikai ideológiájának köszönhetően az emlékműről nem maradtak el a szocializmushoz kötődő jelképek: az ötágú vörös csillag és a békegalamb sem.
Az alsó domborművön található bárány a térségre jellemző református vallást jelképezi. (Az egész emlékmű a több száz éves református templom előtt áll, így az ,,isten bárányának” megjelenítése többszörösen értelmet nyer. A dombormű-sor mögött a hatalmas víztömeget jelképező mészkőtömb ‘hömpölyög’.


     Forrás:  szatmartour.hu

 

     

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »